poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Ćwiartka z kurczaka z piekarnika

Jak już wcześniej wspominałam wielokrotnie, uwielbiam drób. Tym razem zrobiłam coś tradycyjnego. Po prostu ćwiartka z kurczaka, pieczona w piekarniku. Nie piekę na patelni, bo... mi nie wychodzi, skórka jest ciągnąca, a nie jak z piekarnika chrupiąca.
Dlatego, od wielu już lat u nas w domu ten rodzaj mięsa piekę w piekarniku;)
Ćwiartka z kurczaka z piekarnika
 Składniki:
  • Ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • sól - 2 szczypty
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka

Wykonanie:
Mięso płuczemy, osuszamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Nakładamy masło na ćwiartki. Wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 180*C, potem zmniejszamy temperaturę i pieczemy jeszcze przez 45 minut. Nie przykrywamy ćwiartek, od czasu do czasu podlewamy mięso tłuszczem który się wytapia. Smacznego