Podstawa tarty o ziołowym aromacie, pachnąca oregano i bazylią jednocześnie. Chrupiący spód i wilgotne soczyste nadzienie. Takie połączenie bardzo nam odpowiada;)
Tarta ziołowa z pieczarkami |
Składniki:
Spód tarty- mąka - 1 szklanka
- margaryna - 100 gramów
- Jajko - 1 sztuka
- oregano suszone - 1 łyżeczka
- bazylia suszona - 1 łyżeczka
- sól - 1 szczypta
- zimna woda - 3 łyżki
- pieczarki - 300 gramów
- cebula - 3 sztuki
- pierś z kurczaka(pojedyncza) - 2 sztuki
- sól, pieprz do przyprawienia piersi (1/2 soli i 1/2 pieprzu) - 1 łyżeczka
- pomidor - 2 sztuki
- Żółty ser starty - 1 łyżka
- śmietana - 1 szklanka
- Jajko - 1 sztuka
- sól, pieprz do smaku - szczypta
- natka pietruszki – ½ pęczka
- olej 1 łyżka do pieczarek i cebuli, druga do smażenia piersi - 2 łyżki
- margaryna - 1 łyżeczka
- bułka tarta - 2 łyżki
Wykonanie:
W misce mąkę mieszamy z oregano i bazylią. Dodajemy jajko i połamaną na mniejsze kawałki margarynę, w trakcie wyrabiania dodajemy 3 łyżki zimnej wody. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na20- 25 minut do zamrażalnika.
Nastawiamy piekarnik na 180*C. Kroimy pieczarki na plasterki, cebulę w półplasterki i podsmażamy razem na rozgrzanym tłuszczu, do momentu aż cebula będzie rumiana - pieczarki też będą odpowiednie podsmażone;-)
Piersi kroimy w kostkę, podsmażamy na drugiej patelni, przyprawiamy. Studzimy pieczarki i osmażone pieczarki.
Blachę na tartę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tarta. Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i terazsą2 wersje - można rozwałkować i gotowe przełożyć na blachę lub na niej formować ciasto - ja właśnie tak zrobiłam. Następnie po nakłuwać ciasto wstawić do piekarnika i piec około 20 minut .
Ze śmietany sera i jajka robimy "sos" którym zalejemy całość.
a gotowe ciasto przekładamy rozprowadzając równomiernie pieczarki, na nich rozprowadzamy usmażonego kurczaka. Całość polewamy zrobionym " sosem".
Pomidory myjemy, kroimy w plastry układamy na całej powierzchni tarty. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy 20 minut z trybem - termoobieg. Natkę pietruszki siekamy i obsypujemy już gotową tartę. Smacznego!
wiem, komu w rodzinie by zasmakowała:)
OdpowiedzUsuńCudowna tarta;)
OdpowiedzUsuńDziekuję;)
UsuńBardzo fajny przepis! Wypróbuje z pewnością :-)
OdpowiedzUsuńJest przepyszna, polecam. Daj znać jak Wam smakowała;)
Usuń