czwartek, 12 kwietnia 2012

Galaretka wieprzowa - zimne nóżki

Galaretka zwana przez nas "na zimne" jest nieodłącznym elementem świąt, Wielkanocnych i Bożonarodzeniowych. Nie dodajemy do niej warzyw sam wywar plus mięso ;) Rewelacyjne z octem, sokiem z cytryny, a ja jadam z musztardą;)


 Składniki:
  • Nóżki wieprzowe - 4 sztuki
  • Golonko - 2 sztuki
  • Marchew - 2 sztuki
  • Pietruska korzeń - 2 sztuki
  • Seler - 1/4
  • Ziele angielskie - 3 ziarenka
  • Liść laurowy - 3 listki
  • sól, pieprz -  do smaku 

Wykonanie:
Nóżki i golonka oczyścić, wsadzić do garnka zalać wodą - tyle aby ledwo przykryło mięso. Gotujemy, gdy zagotuje się woda tą "pierwszą" wylewamy. Opłukać nóżki i golonkę, zalać ponownie wodą - odszumować. Przykryć i gotować 2,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz przyprawy. Przykrywamy i na  małym ogniu gotujemy pod przykryciem. mięso jest dobre gdy dosłownie odchodzi od kości. Wyciągamy mięso łyżka cedzakową, odczekajmy aby ostygło. Obieramy mięso i rwiemy na małe kawałki (unikam krojenia w tym przypadku mięsa, ma ono zupełnie inną konsystencje). Porwane mięso wkładamy do kokilek i zalewamy wywarem który powstał przy gotowaniu mięsa. Studzimy. zimne nóżki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki. 
Smacznego;)