wtorek, 10 kwietnia 2012

Faszerowane jajka w skorupce

Te jajka zawładnęły naszym podniebieniem! Uwielbiają je wszyscy, to właśnie one stanowią najliczniejszą część z dań które podajemy w Wielkanoc. Są smaczne na zimno jak i na ciepło;-)

Składniki:
  • jajka - 15 sztuk
  • pieczarki - 500 gram
  • pietruszka (natka) - pęczek
  • majonez* - 1 łyżka
  • musztarda - 1 łyżka
  • sól pieprz - do smaku
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • masło do smażenia - 4 łyżki
(2 łyżki do pieczarek i dwie potem do smażenia jajek) 
*majonez możemy zastąpić miękkim masłem 


Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo. W tym czasie kroimy drobno pieczarki i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka studzimy.
Najlepiej ząbkowanym nożem jajka przecinamy wzdłuż ich długości. Wyciągamy zawartość skorupiki, kroimy  drobno - możemy rozdrobnić je w melakserze, wtedy wystarczą dosłownie trzy  obroty noży;) Skorupki oczywiście zostawiamy - będziemy je napełniać farszem.
Natkę pietruszki siekamy drobno. Do miski wkładamy jajka, pieczarki, natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę majonez lub masło. Całość mieszamy w celu połączenia składników. Napełniamy puste skorupki farszem. 
Przed podaniem jaja wkładamy do bułki tartej (farsz maczamy w bułce). Podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu - do zarumienia bułki.
Gdy chcemy zrobić to w piekarniku tedy na "panierowane" jajka dajemy odrobinę masła, w piekarniku się rozpuści i utworzy się chrupiąca skórka.
Smacznego;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz