Te jajka zawładnęły naszym podniebieniem! Uwielbiają je wszyscy, to właśnie one stanowią najliczniejszą część z dań które podajemy w Wielkanoc. Są smaczne na zimno jak i na ciepło;-)
Składniki:
- jajka - 15 sztuk
- pieczarki - 500 gram
- pietruszka (natka) - pęczek
- majonez* - 1 łyżka
- musztarda - 1 łyżka
- sól pieprz - do smaku
- bułka tarta - 1 szklanka
- masło do smażenia - 4 łyżki
(2 łyżki do pieczarek i dwie potem do smażenia jajek)
*majonez możemy zastąpić miękkim masłem
Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo. W tym czasie kroimy drobno pieczarki i podsmażamy na maśle. Ugotowane jajka studzimy.
Najlepiej ząbkowanym nożem jajka przecinamy wzdłuż ich długości. Wyciągamy zawartość skorupiki, kroimy drobno - możemy rozdrobnić je w melakserze, wtedy wystarczą dosłownie trzy obroty noży;) Skorupki oczywiście zostawiamy - będziemy je napełniać farszem.
Najlepiej ząbkowanym nożem jajka przecinamy wzdłuż ich długości. Wyciągamy zawartość skorupiki, kroimy drobno - możemy rozdrobnić je w melakserze, wtedy wystarczą dosłownie trzy obroty noży;) Skorupki oczywiście zostawiamy - będziemy je napełniać farszem.
Natkę pietruszki siekamy drobno. Do miski wkładamy jajka, pieczarki, natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy musztardę majonez lub masło. Całość mieszamy w celu połączenia składników. Napełniamy puste skorupki farszem.
Przed podaniem jaja wkładamy do bułki tartej (farsz maczamy w bułce). Podsmażamy na patelni na rozgrzanym maśle na wolnym ogniu - do zarumienia bułki.
Gdy chcemy zrobić to w piekarniku tedy na "panierowane" jajka dajemy odrobinę masła, w piekarniku się rozpuści i utworzy się chrupiąca skórka.
Smacznego;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz