sobota, 14 kwietnia 2012

Placki z warzywami w roli głównej

Bardzo lubię połączenie właśnie brokuła, kalafiora i marchewki, dla mnie to idealne trio, które pochłaniam z miłą chęcią. To wspaniałe trio brało udział już w innym daniu "ryż z warzywami" Dzisiaj zrobiłam z nich placki, chrupiące na zewnątrz miękkie w środku.
Składniki:
  • Kalafior (u mnie mrożony różyczki) - 125 gram
  • Brokuł (mrożony różyczki) - 125 gram
  • Marchew mała (mrożona) - 150gram
  • Jajka - 2-3 sztuki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Mąka pszenna - łyżka kopiasta
  • olej do smażenia - 2 łyżki


 Wykonanie:
 Warzywa rozmrażamy. W rozdrabniaczy tniemy na malutkie kawałki. Dosłownie kilka obrotów, muszą powstać drobinki warzyw, nie gładka masa (papka). Przekładamy wszystko do miski, dodajemy jajka,mąkę, sól i pieprz. całość mieszamy, aby połączyły się składniki. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje mieszanki warzywnej. placki muszą być dosyć grube, aby przy przewracaniu na drugą stronę nie rozpadały się. Smażymy z obu stron po 3 minuty każdy. 

 Smacznego;)


5 komentarzy:

  1. Cudownie prezentują się, za pewno też bardzo smakowite! Musze wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. takich placuszków nigdy za wiele :)
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne te placuszki! Musze wyprobowac to polaczenie, bo jeszcze nie mialam okazji przetestowac.

    OdpowiedzUsuń