środa, 18 kwietnia 2012

Tarta na cieście francuskim..

Późne powroty do domu, wspomagają pomysłowość, na zrobienie czegoś szybkiego, a jednocześnie pożywnego dania. Wiedziałam że ciacho francuskie w domu mam (staram się je mieć pod ręką), wędlina także jakaś w lodówce jest no i oczywiście ser.Główka pracuje.... no i postanowiłam spróbować tartę na cieście francuskie,ale na ostro;)
W smaku przypomina trochę pizze - pochłonęliśmy całą od razu;-)
Składniki:
  • ciasto francuskie arkusz - arkusz
  • (kupuję w biedronce)
  • wędlina (u mnie krakowska) - 250 gram
  • pomidory - 4 sztuki
  • ser żółty starty - 250 gram
  • sól, pieprz - do smaku
  • oregano suszone  (opcjonalnie) - 2 łyżeczki
  • tłuszcz do smarowania blachy - 1 łyżka
  • (masło, margaryna)

Wykonanie:
Na początku nastawiamy piekarnik na 180*C. Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto. Na ciasto położyć papier do pieczenia a na nim rozsypać fasolę, groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło. Wstawiamy do piekarnikana15 minut. W tym czasie kroimy wędlinę w kostkę, pomidora w pół plastry, jeśli macie ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy wędlinę, na niej układamy pokrojone pomidory, przyprawiamy sola, pieprzem i ewentualnie oregano. Obsypujemy całość startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut. Podajemy gorące.