poniedziałek, 7 maja 2012

Placki ziemniaczane na ostro!

Placki ziemniaczane, to danie które lubimy wszyscy w domu. Ja, takie chrupiące (jak dzisiaj) córka znowu z wszelkimi sosami. Staram się zrobić coś dla każdego, więc dla mnie były z pomidorami, a dla córki....już niebawem przepis będzie na blogu;)
Placki ziemniaczane na ostro

Składniki:
  • Składniki na 2-3 porcje:
  • ziemniaki - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • sól, pieprz - do smaku (po około 1 płaskiej łyżeczce)
  • olej do smażenia - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • ser żółty starty - 3/4 szklanki
  • pomidor - 1 lub 2 sztuki ( w zależności od wielkości)
  • szczypiorek - pęczek
 

Placki ziemniaczane z serem, pomidorami i szczypiorkiem

Wykonanie: 
Obieramy i myjemy  ziemniaki, trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dajemy na sito i odcedzamy. Płyn z ziemniaków pozostawiamy, potrzebna nam będzie skrobia, która zbierze się na dnie naczynia.
 Obieramy cebule - trzemy także na drobnych oczkach tarki i do cebuli dodajemy odcedzone ziemniaki z płynu i dodajemy uzyskaną skrobię z "wody", która nam się zebrała na dnie naczynia. Dodajemy jajko, 2  łyżki  mąki  i żółty stary ser. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta - na jednego placka proponuje dać dwie pełne łyżki ciasta. Smażymy na rumiano z obu stron. Na placki układamy pokrojone w plastry pomidory (możemy je także doprawić solą i pieprzem)i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.