wtorek, 8 maja 2012

Zupa cebulowa

Uwielbiam ta zupę. Gdy pierwszy raz miałam okazję ją spróbować musiałam zrobić ją w domu. Metodą prób i błędów uzyskałam taką jak nam pasuje. Zupa, krem cebulowa. Jedni zostawiają cebule nie miksując zupy, taka też jest smaczna, ale do nas jakoś "przylgnęła" kremowa;)

Składniki:

  • cebula duża - 6 sztuk
  • wywar z kurczaka lub warzywny - 500 mililitrów
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • ser żółty tarty - 100 gram
  • grzanki - 2 łyżki
  • magii - 1 łyżeczka
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • pieprz mielony - 1 szczypta
  • olej do smażenia - 3 łyżki
Zupa cebulowa

 Wykonanie:
Kroimy obraną cebulę w cząstki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli  zalewamy wywarem, gotujemy cebule do miękkości. Miksujemy blenderem (jak wspominałam na początku, ten etap możemy pominąć) dodajemy magii, jarzynkę sól i pieprz. Zagęszczamy mąką z wodą. Podajemy w miseczkach - zupę wlewamy posypujemy grzankami i startym na drobnych oczkach żółtym serem:) 
Smacznego!
Zupa, krem cebulowa