Uwielbiam ta zupę. Gdy pierwszy raz miałam okazję ją spróbować musiałam zrobić ją w domu. Metodą prób i błędów uzyskałam taką jak nam pasuje. Zupa, krem cebulowa. Jedni zostawiają cebule nie miksując zupy, taka też jest smaczna, ale do nas jakoś "przylgnęła" kremowa;)
Składniki:
- cebula duża - 6 sztuk
- wywar z kurczaka lub warzywny - 500 mililitrów
- mąka pszenna - 3 łyżki
- ser żółty tarty - 100 gram
- grzanki - 2 łyżki
- magii - 1 łyżeczka
- sól do smaku - 1 szczypta
- pieprz mielony - 1 szczypta
- olej do smażenia - 3 łyżki
Zupa cebulowa |
Wykonanie:
Kroimy obraną cebulę w cząstki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, gdy się zeszkli zalewamy wywarem, gotujemy cebule do miękkości. Miksujemy blenderem (jak wspominałam na początku, ten etap możemy pominąć) dodajemy magii, jarzynkę sól i pieprz. Zagęszczamy mąką z wodą. Podajemy w miseczkach - zupę wlewamy posypujemy grzankami i startym na drobnych oczkach żółtym serem:)
Smacznego!
Zupa, krem cebulowa |
Cebulowe bardzo lubię, najczęściej gotuję je zimą;)
OdpowiedzUsuń