Wyluzowaną ćwiartkę z kurczaka wsadziłam do marynaty, a po kilku godzinach piekłam na grillu. Zastanawiałam się jaki dodatek byłby dobry. Postanowiłam w końcu ugotować ryż, wsadzić do pomidorka - jego na grill z ryżem w środku.
Pysznie pożywnie, gorąco polecam!
ćwiartka z grilla ( bez skóry) |
Składniki:
- ćwiartka z kurczaka - 2 sztuki
- olej - 1/2 szklanki
- musztarda - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz -1 łyżeczka
- jarzynka - 1 łyżeczka
- papryka łagodna - 1 łyżeczka
- oregano suszone -1 łyżeczka
- ryż - 1 szklanka
- sól - 1 łyżeczka
- pomidor - 2 sztuki
- szczypior do dekoracji
Ćwiartka z kurczaka ( ze skórką) |
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę - do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, pokrojony w cienkie plasterki czosnek i w/w przyprawy . Luzujemy Ćwiartki z kurczaka jeśli chcecie usunąć skórę to zróbcie to w tym momencie. Ja zostawiłam w jednej, a w drugiej usunęłam dla porównania jak wyjdzie. Moim zdaniem ze skórką jest lepsze;)
Mięso powinno w marynacie i lodówce leżakować kilka godzin. Jeśli nie macie tyle czasu to pozostałą marynatą w trakcie grillowania smarować trzeba kurczaka. Efekt będzie podobny, jednak gdy mięso nasiąknie marynatą jest bardziej aromatyczne i kruche.
Ugotować ryż al dente w osolonym wrzątku około 10 -12 minut - (można to zrobić nawet dzień wcześniej)
Kurczaka kładziemy na mocno rozgrzanym grillu (bezpośrednio lub na tackach) i pieczemy po 15 - 20 minut z każdej strony. Po pierwszych 20 minutach kładziemy (na tackach) na grillu wydrążone pomidory i nadziane ryżem. Pomidor będzie miękki a ryż w środku ciepły i wilgotny.
Smacznego!
Ciekawy sposób na kurczaczka z grilla! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Grill 2012!
OdpowiedzUsuń