niedziela, 13 maja 2012

Zupa krem z Brokułem

Zupa krem z Brokułem, na wywarze z warzyw, pyszna i  lekka. W sam raz na upalne dni. Co prawda nie jest to chłodnik, ale i tak uważam że jest doskonała na tę porę roku.


Zupa krem z Brokułem
Składniki:
  • Brokuł (u mnie mrożony) - 250 gram 
  •  marchew - 1 sztuka 
  •  pietruszka korzeń - 1 sztuka
  • seler - 1 kawałek
  • por - 1/2 białej części
  • sól, pieprz do smaku - (po około 1 łyżeczki)
  • jarzynka - 1 łyżka
  • grzanki - garść na porcje;)



 Wykonanie:

Pietruszkę, Marchewkę  i seler myjemy, obieramy. Kroimy marchew i pietruszkę na połowę - skróci czas gotowania. Seler obieramy i dodajemy mały kawałek do garnka. Z pora odcinamy białą część, przelewamy wrzątkiem, wkładamy do marchewki, pietruszki i selera . Brokuł jeśli świeży wkładamy od razu. Jeśli mamy mrożony to rozmrażamy i dopiero dodajemy do garnka.  (Możemy także do wrzątku włożyć zamrożonego brokuła i po paru minutach włożyć resztę warzyw). Zalewamy wodą - tyle aby przykryła warzywa. Wstawiamy na gaz i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką. Zestawiamy z ognia - miksujemy do uzyskania jednolitej masy. (Najlepiej odczekać, aż warzywa trochę ostygną, aby się nie poparzyć). Ponownie wstawiamy na gaz, czekamy aż się zagotuje i zupa gotowa. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. *
Smacznego!