środa, 2 maja 2012

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa lekko kwaskowa, doskonała na letnie upały. Możemy jeść na ciepło jak i na zimno;) Kojarzona z wiosną i początkiem lata;). Sam szczaw jest bardzo smaczny. Lubię go wcinać tak po prostu. Szczawiowa, to jedna  z moich ulubionych zup;)
Składniki:
  • szczaw koncentrat 1 słoiczek - 320 mililitrów       
  • bulion drobiowy - 2 litry               
  • śmietana kremówka - 2 łyżki       
  • jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
*jeśli chcecie potraktować zupę jak chłodni, wtedy potrzebny jest bulion warzywny;) 


Zupa szczawiowa




Wykonanie:
Do gorącego bulionu drobiowego dodajemy koncentrat szczawiowy, gotujemy parę minut. Następnie dodajemy kilka łyżek śmietany kremówki - zagotowujemy. Zupa Gotowa:) Jajko obieramy kładziemy na głęboki talerz, kroimy w cząstki lub plasterki, zalewamy zupą. Smacznego:)

* oczywiście idealnym rozwiązaniem jest użycie świeżego szczawiu, wtedy siekamy drobno szczaw i podsmażamy go na maśle, chwilkę dusimy pod przykryciem a następnie całość dodajemy do bulionu.