środa, 27 czerwca 2012

Domowe kulki rafaello

Szukałam tego przepisu kilka dni. Rafaello w tej wersji robię już od jakiegoś czasu. Metodą prób i błędów doszłam do takiego doboru składników, który odpowiada całej rodzince..... smakiem;) Są delikatne,a migdał w środku potrafi zaskoczyć. Polecam zrobienie od święta, lub po prostu, gdy potrzebujemy odrobiny szczęścia ;)
Składniki:
  • Śmietana 30% - 1 szklanka
  • Cukier - 130 gram
  • Masło - 1 kostka (200g)
  • wiórki kokosowe - 200gram
  • biszkopt - 400 gram (użyłam gotowych spodów biszkoptowych)
  • migdały - 50 sztuk


Rafaello
 Wykonanie:
1. Śmietanę  kremówkę zagotowujemy z cukrem - odstawiamy do wystudzenia.
 2. Do chłodnej - ostudzonej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych i wszystko razem miksujemy. 
 3. Biszkopt łamiemy na małe kawałki, wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza i mielimy na pył. Dodajemy do masy kokosowej i wkładamy na co najmniej  godzinę do lodówki. 
4. Następnie migdały zalewamy wrzątkiem
5. Po godzinie obieramy migdały. 
6. Wyciągamy masę kokosową z lodówki. 
7. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając oczywiście do środka obrany migdał. 
8. Pozostałą część kokosu wysypujemy na talerz i obtaczamy w nim uformowane kulki. 
9. Wstawiamy do lodówki na,  pół godziny. 
Smacznego:)