Szukałam tego przepisu kilka dni. Rafaello w tej wersji robię już od jakiegoś czasu. Metodą prób i błędów doszłam do takiego doboru składników, który odpowiada całej rodzince..... smakiem;) Są delikatne,a migdał w środku potrafi zaskoczyć. Polecam zrobienie od święta, lub po prostu, gdy potrzebujemy odrobiny szczęścia ;)
Składniki:
- Śmietana 30% - 1 szklanka
- Cukier - 130 gram
- Masło - 1 kostka (200g)
- wiórki kokosowe - 200gram
- biszkopt - 400 gram (użyłam gotowych spodów biszkoptowych)
- migdały - 50 sztuk
Rafaello |
Wykonanie:
1. Śmietanę kremówkę zagotowujemy z cukrem - odstawiamy do wystudzenia.
2. Do chłodnej - ostudzonej masy dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, dodajemy połowę wiórków kokosowych i wszystko razem miksujemy.
3. Biszkopt łamiemy na małe kawałki, wkładamy do melaksera lub rozdrabniacza i mielimy na pył. Dodajemy do masy kokosowej i wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
4. Następnie migdały zalewamy wrzątkiem.
5. Po godzinie obieramy migdały.
6. Wyciągamy masę kokosową z lodówki.
7. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładając oczywiście do środka obrany migdał.
8. Pozostałą część kokosu wysypujemy na talerz i obtaczamy w nim uformowane kulki.
9. Wstawiamy do lodówki na, pół godziny.
Smacznego:) |
Pychota! Wyglądają znakomicie i bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńSą pyszne, abym mogła zrobić zdjęcia to musiałam rodzinkę po "łapkach" strzelać aby ie podjadali;)
UsuńZapisuję, jak będę potrzebowała odrobiny szczęścia, to sobie je stworzę i już;)
OdpowiedzUsuńCzasami tak niewiele potrafi tak Wiele dać;)
UsuńBardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńDziękuje:)
UsuńUwielbiam takie małe słodkości. Przepis chętnie wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Daj znać jak ci smakowały;)
Usuńsmakowite:) uwielbiam takie słodkości
OdpowiedzUsuńkiedyś kolezanka jak byla u mnie wpadła na pomysl zeby zrobić domowe raffaello :) bardzo fajny pomysł na coś słodkiego
OdpowiedzUsuńKuleczki robione przeze mnie wielokrotnie, są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rafaello. Koniecznie muszę spróbować domowej wersji :)
OdpowiedzUsuńWarto, są pyszne!
UsuńFajnie, że można je zrobić samemu, w domu:-)
OdpowiedzUsuńUrocze kuleczki, wyglądają bardzo pysznie :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRafaello przeeeepyszne!!!! Ale nastepnym razem obrane migdały jeszcze uprażę w piekarniku i do masy dodam alkohol(oczywiście w wersji dla dorosłych:-)).
OdpowiedzUsuń