Warzywa grillowane w magiczny sposób zmieniają swój smak. Moim zdaniem zyskują i stają się delikatniejsze;). Jeśli dodamy ulubioną mieszankę ziół, doznania smakowe nieziemskie;)
Składniki:
- Cukinia - 1 sztuka
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- przyprawa do sałatek Kamis - 1 łyżka
- Oliwa - 2 łyżki
Wykonanie:
- Zaczynamy od przygotowania marynaty: do średniej wielkości miski wlewamy oliwę, dodajemy do niej, sól, pieprz i przyprawę do sałatek z płatkami kwiatów (jeśli macie swoją ulubioną mieszankę, równie aromatyczną śmiało dodajcie) Mieszamy składniki marynaty , aby się "połączyły".
- Cukinie myjemy,suszymy,kroimy w plastry (grubość zależy od was) Przekładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy plastry cukinii w marynacie. Pozostawiamy na kilka minut aby cukinia przeszła aromatem ziół.
- Na rozgrzany grill kładziemy tackę do grillowania i na niej grillujemy cukinie do miękkości. Około 2-3 minut z każdej strony. Podajemy jako dodatek do potraw lub jako samodzielną przekąskę.
* możemy grillować bezpośrednio na ruszcie grilla,ja tego nie robię ,gdyż wpadają mi po prostu plastry do środka grilla
warzywka z grilla smakuja fajnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie to ujęłaś;)
UsuńRównież kocham grillowane warzywka:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie