Zdążyliście pewnie zauważyć, iż od jakiegoś czasu jestem w gronie szczęśliwców "Przyjaciele Winiary". Na Warsztatach na Dzień Dziecka jedną z potraw były Kąski z kurczaka. Otrzymałam je również do wypróbowania;)
Znając tradycyjny sposób przygotowania, który pokazany jest na opakowaniu, smakował nam wszystkim. Postanowiłam upiec kąski na patelni, nie w piekarniku, a sos który jest jako dodatek wykorzystałam do frytek ;)
Składniki:
-
Pomysł na chrupiące kąski z dipem jogurtowym - 1 sztuka
-
piersi z kurczaka - 2 sztuki
-
olej - 3 łyżki
-
(w składnikach wskazane jest jajko - pominęłam)
Wykonanie:
Panierkę z opakowania przesypać do małej miski. Piersi umyć, pokroić na mniejsze kawałki i obtaczać od razu w panierce. Rozgrzać olej na patelni i smażyć na wolnym ogniu do zarumienienia się kąsków. Przekładać na papierowy ręcznik, następnie na talerz.
* Jak wcześniej wspomniałam nie dodałam jajka i smażyłam kąski na patelni. Moim zdaniem nie zmieniło to smaku. Gdy będę robiła kąski, to właśnie w ten sposób. Dip tym razem wykorzystany został do frytek, gdyż w ;'składzie" obiadowym była sałata ze śmietaną, więc za dużo sosów by było;)
Pyszności! Fajnie wyglądają, pewno też tak wspaniale smakują :-)
OdpowiedzUsuń