niedziela, 15 lipca 2012

Polędwica grillowana z serem zawijana.

Szaszłyki z polędwicy wieprzowej, są doskonałą propozycją na grilla. Mięso szybko "dochodzi" ,więc czas oczekiwania na danie nie jest długi. Jak już wcześniej pisałam - mówiłam lubię nieskomplikowane dania, które mimo niewielkiego wysiłku ładnie się prezentują. Najważniejsze  jednak mają być  smaczne.

 
Składniki:
(na 3 porcje)
  • Polędwiczka wieprzowa - 2 sztuki
  • ser żółty plastry - 4 plastry
  • papryka żółta - 1/2 sztuki
  • papryka czerwona - 1/2 sztuki
  • papryka pomarańczowa - 1/2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 6 sztuk
  • sól do smaku - 2 łyżeczki w sumie
  • pieprz do smaku -2 łyżeczki w sumie
  • oliwa - 1 łyżka
  • ser feta - 1 plaster około 1 cm grubości (używam Favita solona)
  • mieszanka ziół - ( 1 łyżka opcjonalnie)
 
  Wykonanie:
  1. Polędwiczki płuczemy, osuszamy papierkowym ręcznikiem .
  2. Usuwamy zbędne błony.
  3. Mięso kroimy w paski - wzdłuż długości polędwiczki. Z jednej wyszły mi 4 paski.
  4. Na każdy wycięty pas mięsa nakładamy pokrojone o tej samej szerokości paski sera żółtego.
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem (tutaj możemy użyć ulubionej mieszanki ziół),zwijamy w rulon.
  6. Nabijamy kolejno rulony na patyczki do szaszłyków. Tak postępujemy ze wszystkimi "zawijasami".
  7. Rulony smarujemy oliwą, aby nie przywarły do grilla.
  8. Papryki kroimy wzdłuż na połowę, usuwamy nasiona, kroimy na mniejsze części.
  9. Cebulę obieramy kroimy na 4 części i ściągamy kolejne warstwy płatów cebuli - całość wkładamy do miski, dodajemy łyżeczkę oliwy sól i pieprz .
  10. Mieszamy aby oliwa pokryła wszystkie warzywa. Pieczarki obieramy, przyprawiamy pieprzem, układamy na rozgrzanym grill.
  11. Pieczarki obieramy, przyprawiamy pieprzem, układamy na rozgrzanym grillu "pupą" do góry;)
  12. Kładziemy jednocześnie szaszłyki i warzywa. Gdy przewrócimy mięso ( po około 7-8 minutach) przewracamy także pieczarki i wkładamy do nich przeciśnięty przez praskę lub pokrojony na mniejsze kawałki ser feta.
  13. Szaszłyki podajemy na warzywach.