Składniki:
- Maliny - 500 gramów
- cukier - 6 łyżek
- jajka-4 sztuki
- sól-szczypta
- cukier waniliowy -1 łyżka ( tutaj podano aromat cytrynowy, ja z niego zrezygnowałam)
- maka pszenna-100 gram
- śmietana kremówka- 6 łyżek
- cukier puder do obsypania
- masło - do wysmarowania formy
Wykonanie:
- Maliny przebieramy,mieszamy z połową (3 łyżki) cukru, przykrywamy i odstawiamy.
- W przepisie, proponowano zmiksowanie połowy malin, ja tę czynność pominęłam :) Wsypujemy 3/4 malin na spód wysmarowanej tłuszczem formę u mnie 28x12.
- Oddzielamy żółtka od białek
- Żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy do żółtek.
- Dodajemy mąkę i śmietaną do masy jajecznej , delikatnie mieszamy.
- Ciastem przykrywamy maliny.
- Kilka malin ułożyć na wierzchniej warstwie ciasta.
- Pieczemy w na grzanym do 175*C i pieczemy około 35 minut.
- Po wyciągnięciu obsypujemy cukrem pudrem.
- W przepisie sugerowano podawanie z miksowanymi malinami.
- Polecam z gałką ulubionych lodów:)
Super wygląda i na pewno rewelacyjnie smakuje
OdpowiedzUsuńDziekuje:)
UsuńDeser musiał być przepyszny, nic dziwnego, że się nim tak zajadaliście;)
OdpowiedzUsuńSpodziewałam się, że będzie dobry, ale nie spodziewałam się takiego entuzjazmu ze strony bliskich na jego widok i smak:):)
OdpowiedzUsuńBrzmi obłędnie. A tak nawiasem to w Tinie mają dobre przepisy, nie raz z nich korzystałam i nigdy się nie zawiodłam oczywiście nie raz coś tam zmieniłam na swój smak ale ogólnie warto sobie zbierać receptury z tej gazetki :)
OdpowiedzUsuń