sobota, 21 lipca 2012

Pulpety wieprzowe w sosie pieczarkowo koperkowym

Oj, chodził za mną sos pieczarkowy, za córą znowu pulpety, więc połączyłam jedno z drugim i wyszło nam całkiem znośne (czytaj pyszne) danie.
Lubię sos pieczarkowy, dodatkowy bonus w postaci pulpetów nie przeszkadza mi ;-)  Lubię gdy ziemniaki dosłownie toną w tym sosie. To jest jeden z nielicznych który mogę jeść sam, właściwie z pajdą chleba maczaną w sosie - pycha:)

Składniki:
Kuleczki mięsne(pulpety)
  • mięso mielone wieprzowe - 600gramów (zmieliłam karczek)
  • cebula - 2 sztuki
  • jajko -1 sztuka
  • sól -1 łyżeczka
  • pieprz - 1,5 łyżeczki
  • bułka- 1 sztuka
  • mąka - szklanka
  • olej - 2 łyżki
Sos:
  • pieczarki - 450 gram
  • śmietana 30% - 3 łyżki
  • koper - 1/2 pęczka
  • sól, pieprz do smaku
  • masło - 2 łyżki

Wykonanie:
  1. Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Całość mieszamy. 
  3. Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące. 
  4. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zalewamy wodą - tle, aby przykryło kulki mięsa. 
  5. Dusimy na wolnym ogniu.
  6. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy. 
  7. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada. 
  8. Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany koper. 
  9. Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje. 
  10. Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.