Oj, chodził za mną sos pieczarkowy, za córą znowu pulpety, więc połączyłam jedno z drugim i wyszło nam całkiem znośne (czytaj pyszne) danie.
Lubię sos pieczarkowy, dodatkowy bonus w postaci pulpetów nie przeszkadza mi ;-) Lubię gdy ziemniaki dosłownie toną w tym sosie. To jest jeden z nielicznych który mogę jeść sam, właściwie z pajdą chleba maczaną w sosie - pycha:)
Składniki:
Kuleczki mięsne(pulpety)
- mięso mielone wieprzowe - 600gramów (zmieliłam karczek)
- cebula - 2 sztuki
- jajko -1 sztuka
- sól -1 łyżeczka
- pieprz - 1,5 łyżeczki
- bułka- 1 sztuka
- mąka - szklanka
- olej - 2 łyżki
- pieczarki - 450 gram
- śmietana 30% - 3 łyżki
- koper - 1/2 pęczka
- sól, pieprz do smaku
- masło - 2 łyżki
Wykonanie:
- Mięso mielimy z cebulą (jeśli macie gotowe, zmielić do niego cebulę) dodajemy jajo, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
- Całość mieszamy.
- Łyżką stołową nabieramy niewielkie porcje mięsa, kulamy w dłoniach i obtaczamy w mące.
- Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Zalewamy wodą - tle, aby przykryło kulki mięsa.
- Dusimy na wolnym ogniu.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w talarki podsmażamy - odstawiamy.
- Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do niego pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, redukujemy sos, do konsystencji jaka nam odpowiada.
- Na końcu wsypujemy pokrojony/ poszatkowany koper.
- Mieszamy, czekamy aż sos się ponownie zagotuje.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami np ziemniakami, ryżem lub makaronem.
Ojj... Mój Tomek uwielbia sosy pieczarkowe i zawsze się dopomina... Akurat mam mielone... Chyba mu przyjemność sprawie na jutrzejszy obiad, chociaż miała być lazania :))
OdpowiedzUsuńMoim smakowało - słowa - "pyszny obiadek" wyjaśniają wszystko;)
OdpowiedzUsuńTeż tak lubię, z pajdą chleba :-) Smakowitości!
OdpowiedzUsuń