sobota, 4 sierpnia 2012

Lody w karmelizowanym słoneczniku

Przepis na wykonanie lodów w karmelizowanym słoneczniku  zmobilizował mnie konkurs na jednym z blogów. Potem okazało się, iż  regulamin do mnie nie przemawia. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, przepisu w końcu na konkurs nie wysłałam, ale  lody pyszne zjadłam.

Składniki:
  • Słonecznik - 300 gramów
  • mleko - 5 łyżek
  • cukier - 5 łyżek
  • masło 100 gramów
  • lody - kilka gałek ulubionych

Wykonanie:
  1. Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C. 
  2. Masło z mlekiem i cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy. 
  3. Gdy zacznie wrzeć wsypujemy  słonecznik. 
  4. Mieszamy do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się "płynem".
  5. Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej słonecznik się karmelizuje) 
  6. Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście. 
  7. Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor. 
  8. Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody. 
  9. Możemy słonecznik po prostu wmieszać z lodami, lub przykryć lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym słonecznikiem i po prostu kroić kostki lodu na talerz.









5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda ten karmelizowany słonecznik i pewnie świetnie pasuje z lodami :) Aż chętnie bym zjadła, chociaż jestem tuż po jedzeniu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje, słonecznik przygotowany w ten sposób możemy wcinać sam, dodać do lodów czy kremów do ciast.

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały deser! nigdy bym nie pomyślała w ten sposób o słoneczniku. inspirujące!

    OdpowiedzUsuń
  4. No i jak tu się odchudzać jak takie pokusy tu na mnie czyhają;) Pycha takie lody!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lody są dobre na stres ale oczywiście trzeba je jeść z różnych okazji, to dobry deser. Ciekawy przepis i ładne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń