Przepis na wykonanie lodów w karmelizowanym słoneczniku zmobilizował mnie konkurs na jednym z blogów. Potem okazało się, iż regulamin do mnie nie przemawia. Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, przepisu w końcu na konkurs nie wysłałam, ale lody pyszne zjadłam.
Składniki:
- Słonecznik - 300 gramów
- mleko - 5 łyżek
- cukier - 5 łyżek
- masło 100 gramów
- lody - kilka gałek ulubionych
Wykonanie:
- Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180*C.
- Masło z mlekiem i cukrem dodajemy kolejno do rondelka i podgrzewamy.
- Gdy zacznie wrzeć wsypujemy słonecznik.
- Mieszamy do momentu, gdy słonecznik cały pokryje się "płynem".
- Następnie przelewamy całość na blachę do pieczenia i rozsmarowujemy równo po powierzchni blachy (im większa blacha tym szybciej słonecznik się karmelizuje)
- Zapiekamy w piekarniku około od 20 do 30 minut, w zależności jaka powierzchnię uzyskaliście.
- Słonecznik jest gotowy gdy uzyskamy ciemnobrązowy kolor.
- Gałki lodów obtaczamy w słoneczniku najlepiej gdy jest jeszcze letni, potem masa twardnieje i trudno będzie oblepić lody.
- Możemy słonecznik po prostu wmieszać z lodami, lub przykryć lody (jeśli macie w prostokątnym pojemniku) karmelizowanym słonecznikiem i po prostu kroić kostki lodu na talerz.
Wspaniale wygląda ten karmelizowany słonecznik i pewnie świetnie pasuje z lodami :) Aż chętnie bym zjadła, chociaż jestem tuż po jedzeniu.
OdpowiedzUsuńDziękuje, słonecznik przygotowany w ten sposób możemy wcinać sam, dodać do lodów czy kremów do ciast.
OdpowiedzUsuńwspaniały deser! nigdy bym nie pomyślała w ten sposób o słoneczniku. inspirujące!
OdpowiedzUsuńNo i jak tu się odchudzać jak takie pokusy tu na mnie czyhają;) Pycha takie lody!
OdpowiedzUsuńLody są dobre na stres ale oczywiście trzeba je jeść z różnych okazji, to dobry deser. Ciekawy przepis i ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuń