Składniki:
- 2 białka
- 120g cukru pudru plus łyżka do śmietany
- 120g żurawiny ( u mnie suszona)
- 150ml śmietanki 30%
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywną i lśniącą piane, dodając stopniowo cukier puder.
- Blachę o wymiarach 23*36 wykładamy papierem do pieczenia.
- Przykładamy masę bezową i pieczemy 20 minut w 160*C.
- Gotową beze, jeszcze ciepłą zawijany w rulon wzdłuż krótszego boku - kładziemy na ścierkę i w niej zawijamy roladę.
- Gdy rolada stygnie ubijamy śmietanę z łyżką cukru pudru.
- Na wystudzoną - to ważne roladę rozsmarowujemy śmietana,a na niej układamy żurawinę.
- Zwijamy, możemy obsypać cukrem pudrem i od razu podajemy.
- Gdy rolada "czeka" w lodówce na gości, do spożycia, żurawina nasiąknie wilgocią śmietanki i będzie miękka, nie chrupiąca.
- Wybór należy do Was, kiedy wcinacie. Nie dodaję w tym przypadku żelatyny do śmietany, gdyż błyskawicznie schodzi i nie ma takiej potrzeby. W mojej pierwszej dodałam z obawy że śmietana mi zjedzie, ale okazało się, że niepotrzebnie:)
uwielbiam rolady bezowe, ale zawsze mam jakieś wymówki aby zrobić sama w domu :0
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Połączenie słodkiej bezy i żurawiny brzmi kusząco;)
OdpowiedzUsuń