wtorek, 28 sierpnia 2012

Sałatka z grillowaną na patelni cukinią

Cukinia zawładnęła moim smakiem. Dzisiaj sałatka, którą możemy podawać na ciepło jak i na zimno. Jest lekka, lecz pożywna, dla mnie w sam raz na przekąskę.

Składniki:
(na 3 porcje)
  • 3 garście ryżu
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 cukinii
  • szczypta soli do posolenia cukinii
  • 1 łyżeczka soli do posolenia wody w której będziemy gotować ryż
  •  1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
  1. Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie paski. 
  2. Układać na talerzu solimy i odstawiamy na ok 15 minut. 
  3. Ryż płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  4. Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki. 
  5. Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej (może być zwykła)
  6. Cukinie grillujemy/smażymy z obu stron na rumiano. 
  7. Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą. 
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, na talerzu, lub tak jak ja w szklankach - whiskaczówki. 
Podane na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii, doprawiamy pieprzem. 
Jeśli w szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.