Cukinia zawładnęła moim smakiem. Dzisiaj sałatka, którą możemy podawać na ciepło jak i na zimno. Jest lekka, lecz pożywna, dla mnie w sam raz na przekąskę.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 3 garście ryżu
- 2 małe marchewki
- 1/2 cukinii
- szczypta soli do posolenia cukinii
- 1 łyżeczka soli do posolenia wody w której będziemy gotować ryż
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
- Cukinie kroimy wzdłuż w cienkie paski.
- Układać na talerzu solimy i odstawiamy na ok 15 minut.
- Ryż płuczemy, gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Gotujemy marchewki do miękkości, następnie kroimy w słupki.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni grillowej (może być zwykła)
- Cukinie grillujemy/smażymy z obu stron na rumiano.
- Ugotowany ryż przelewamy zimną wodą.
Sałatkę możemy podać na dwa sposoby, na talerzu, lub tak jak ja w szklankach - whiskaczówki.
Podane na talerzu - ryż mieszamy z marchewką, a na wierzchu układamy fantazyjnie plastry cukinii, doprawiamy pieprzem.
Jeśli w szklankach - na dno wsypujemy ryż, zwijamy cukinie w krążki, do nich wkładamy słupki marchwi. Na wykałaczki nabijamy po plasterku cukinii do szklanki, doprawiamy pieprzem - podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz