sobota, 15 września 2012

Ciasto ze śliwkami na bagietce

Ciasto, które może wykonać każdy. Tutaj nie ma mowy o porażce. Przepis pochodzi ze zbioru przepisów Kuchnia Świata z pewnej gazety. Zrobione było z jabłkami, ja akurat pod ręką miałam śliwki, więc to one poszły na blachę w parze z bagietką.


Składniki:
  • 1,5 bagietki
  • szklanka mleka
  • 1,5kg śliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • masło do wysmarowania blachy


Wykonanie:

  1. Śliwki płuczemy,,usuwamy pestki przecinając owoce wzdłuż. 
  2. Przekładamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy.
  3. Pozostawiamy na kilka minut. 
  4. Blachę o wymiarach ok.  24x30 smarujemy masłem.
  5. Bagietki kroimy na około 1,5cm "kromki". 
  6. Namaczamy je w mleku. 
  7. Układamy na dnie blachy , aby zostało całe przykryte bagietkami (pierwsza warstwa).
  8. Przykrywamy śliwkami.
  9. Następnie ponownie namaczane "kromki" bagietki w mleku układamy na śliwkach. 
  10. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C i zapiekamy około 40 minut. 
  11. Gdy bagietki będą zarumienione ciasto jest gotowe. 
  12. Cukier puder mieszamy z cynamonem, obsypujemy mieszanką jeszcze ciepłe ciasto. 
  13. Najlepiej smakuje, gdy ciasto jest ciepłe. 

Smacznego!