Najprostszy przepis z możliwych, do zrobienia powideł. Gdy nadchodzi jesień, czas na śliwki, powidła u nas w domu muszą być. Robię właśnie w ten sposób który za chwilę Wam pokaże;) Każdy z Was może samodzielni przygotować w domu Spróbujecie?
Składniki:
- 2,5 kg śliwek
- 1 szklanka cukru
Wykonanie:
- Śliwki płuczemy, przecinamy na połowę, usuwamy pestki.
- Wkładamy do garnka najlepiej z grubym dnem.
- Gotujemy na wolnym ogniu, śliwki zaczną puszczać soki.
- Po około 2 godzinach dosypujemy cukier, dopiero wtedy mieszamy.
- Gotujemy dalej na wolnym ogniu około 4 godziny.
- Gotowe, jeszcze gorące śliwki przekładamy do wyparzonych słoików.
- Od razu zakręcamy przewracamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia w takiej pozycji.
U mnie powidła już poczynione. W tym roku robiłam je z dodatkiem wanilii;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Idę w takim razie zerknąć:)
OdpowiedzUsuńno prosze jakie ci cudowne przetwory ci wyszly.
OdpowiedzUsuńDzięki;)
UsuńMniam! Uwielbiam! Ja robiłam akurat z gruszkami - pyszności :)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie;)
UsuńZapraszam po posiłkach do mnie :) http://idziemywytrwale.blogspot.com
OdpowiedzUsuń