Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
- 400g obranych ziemniaków
- 2 łyżki masła
- 2-3 łyżki mleka
- 1/2 kulki mozzarelli
- łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- W tym czasie mozzarelle pokrój w małe kostki, obtocz je w kolorowym pieprzu.
- Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko.
- Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek).
- Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
- Na środku połóż kostkę mozzarelli, "zamknij" placek tworząc kulkę.
- Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej.
- Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony.
*Najlepiej kulki smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła,bardzo lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągałam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej.
Smacznego!
Witam serdecznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wpisania się do Katalogu Blogów Blogspot, do działu Kulinaria. Warto, aby taki blog został zauważony również przez innych pasjonatów:) Jest to pierwsze takie miejsce, gdzie są zgrupowane najlepsze blogi zakładane tylko na platformie Blogger. Pozdrawiam!
http://katalog-blogger.blogspot.com/
Super przepis. Wypróbowałam i naprawdę pycha. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWitam ;)Bardzo fajny blog ;) Na pewno będę zaglądać często ;)
OdpowiedzUsuńTakie kulki robiłam ostatnio,ale nie przyszło mi do głowy,by dodać ser ;)Dziękuję ;)
Witam;) Niezmiernie mi miło czytać taki komentarz. Ciesze się, że blog przypadł do gustu, a ziemniaczki polecam;)
Usuń