sobota, 29 września 2012

Mozzarella smażona z salsą podana

Polubiłam mozzarelle, ma wiele zastosowań, możemy ją wcinać na zimno, dodaną do sałatek, a także na ciepło. Topi się doskonale, pizza prezentuje się znakomicie, a smażona mozzarella jest po prostu obłędna w smaku. Polecam!

Składniki:
(na dwie porcje)
  • Mozzarella (kulka)
  • jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy do smażenia
Salsa:
  • pomidor (duży) lub 2 mniejsze
  • garść posiekane bazylii
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy

 Wykonanie:
  1. Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy  pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem. 
  3. Usuwamy skórkę  ja tego nie zrobiłam)
  4. Przecinamy pomidora na pół,następnie  usuwamy gniazda nasienne. 
  5. Kroimy  w kostkę.
  6.  Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylie, sól, pieprz i łyżkę oliwy. 
  7. Całość mieszamy  i odstawiamy, aby składniki się przegryzły. 
  8. Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy solą i pieprzem. 
  9. Panierujemy: obtaczamy  w bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego jajka i ponownie do bułki tartej. 
  10. Smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia się z obu stron. 
  11. Podajemy razem z salsą i np. ulubionym pieczywem;)