piątek, 28 września 2012

Luzowany kurczak - nadziewany

Od jakiegoś czasu przymierzałam sie do tego dania,robiłam je wcześniej, bardzo dawno temu. Postanowiłam to powtórzyć, lecz zgubiłam gdzieś przepis, więc składniki farszu obmyśliłam sobie tak, aby nam wszystkim pasowało. Galantyna wyszła bardzo smaczna, a małż woli ją na zimno niż na ciepło. Mnie smakuje podana do obiadu, jak i do chleba. Spróbujcie zrobić, ładnie się prezentuje, potrafi zachwycić. 

 w przekroju
Składniki:
  • kurczak (ok 1500g)
  • 3 papryki( najlepiej kolorowe)
  • 2 cebule
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 2 szczypty soli do natarcia skóry
  • 2 szczypty pieprzu do natarcia skóry
  • 2szczypty papryki słodkiej do natarcia skóry
  • łyżeczka pieprzu młotowanego z kolendrą (do farszu)
  • łyżeczka płaska soli
 
 jeszcze z wykałaczkami
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich zanieczyszczeń.
Luzujemy kurczaka - oddzielamy skórę od mięsa. Zrobiłam filmik niej więcej jak to zrobić, mam nadzieję że będzie pomocny. 


Po wyluzowaniu:
  1. Skórę kurczaka nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki. 
  2. Mięso kurczaka oddzielamy od kości, mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. 
  3. Papryki przecinamy na pół (wzdłuż), pozbywamy się nasion, następnie kroimy w kostkę - dodajemy do mięsa. 
  4. Cebulę obieramy kroimy także w kostkę - dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą 
  5. Przyprawiamy solą i pieprzem młotowatym z kolendrą. 
  6. Farsz mieszamy, aby wszystkie składniki zostały równomiernie rozprowadzone. 
Przygotowujemy skórę do nadziania. 
  1. Wszelkie dziury tj szyjka od miejsca po ucięciu  skrzydełek i nóżek "zaklejamy" wykałaczkami. 
  2. Napełniamy farszem skórę.
  3. Nitką z igłą zaszywamy "brzuch", nacieramy całość masłem i papryką słodką.
  4. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez pierwsze 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 90 minut. 
  5. Podczas pieczenia przelewamy galantynę kilka razy (zrobiłam to 4-ro krotnie) wytapianym tłuszczem. 
  6. Po wyciągnięciu, usuwamy wykałaczki, nitkę, która pociągnięta od początku zostaje usunięta w całości. 
  7. Podajemy, kroimy w plastry.
  8. Kurczak jest doskonały także  na zimno, podany do chleba.
Kurczak po usunięciu wykałaczek i nitki

Zoom;)
Farsz
Kurczak chwilę przed pieczeniem

6 komentarzy:

  1. Co za pyszności tu u Ciebie :0-))

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. KURCZAK ZAWSZE I WSZEDZIE:) BARDZO APETYCZNE DANIE:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest nadziewany kurczak a galantyna to galareta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę Panią zmartwić...Ponieważ to nie jest galantyna tylko pieczeń z kurczaka. Galantyna jest zawsze gotowana,a nie pieczona:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zmieniam w/g wskazówek - za które dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń