Polubiłam mozzarelle, ma wiele zastosowań, możemy ją wcinać na zimno, dodaną do sałatek, a także na ciepło. Topi się doskonale, pizza prezentuje się znakomicie, a smażona mozzarella jest po prostu obłędna w smaku. Polecam!
Składniki:
(na dwie porcje)
- Mozzarella (kulka)
- jajko
- 1/3 szklanki bułki tartej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy do smażenia
- pomidor (duży) lub 2 mniejsze
- garść posiekane bazylii
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oliwy
Wykonanie:
- Pomidora/y płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Gdy mamy wrażliwe żołądki usuwamy skórkę. Nacinamy pomidora w kształcie X przelewamy wrzątkiem.
- Usuwamy skórkę ja tego nie zrobiłam)
- Przecinamy pomidora na pół,następnie usuwamy gniazda nasienne.
- Kroimy w kostkę.
- Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną bazylie, sól, pieprz i łyżkę oliwy.
- Całość mieszamy i odstawiamy, aby składniki się przegryzły.
- Mozzarellę odsączoną z płynu kroimy w plastry (ok. 1 cm grubości) przyprawiamy solą i pieprzem.
- Panierujemy: obtaczamy w bułce tartej, następnie wkładamy do rozbełtanego jajka i ponownie do bułki tartej.
- Smażymy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia się z obu stron.
- Podajemy razem z salsą i np. ulubionym pieczywem;)
O, muszę kiedyś wykorzystać ten pomysł! Uwielbiam rozpuszczające się, gorące sery... Na pewno spróbuję takiej mozzarelli. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, a pokochasz to danie;)
UsuńTakiej mazarelli jesczez nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńproponuje wypróbować;)
Usuń