Składniki:
(na 9 do 10 batonów)
- 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
- 3 łyżki płatków błyskawicznych gryczanych
- 3 łyżki płatków pszennych
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki żurawiny suszonej
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki miodu
- Do przygotowanej wcześniej miski wsypujemy kolejno wszystkie rodzaje płatków wymienionych w składnikach.
- Do nich dorzucamy przekrojone na pół rodzynki,oraz posiekaną w paski żurawinę.
- W rondelku topimy masło i dolewamy do masy.
- Następnie podgrzewamy miód,dodajemy do płatków,całość mieszamy, aby składniki zostały pokryte masłem i miodem.
- Przekładamy masę na blachę (24x30) wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i rozsmarowujemy naokoło1cm grubości. u mnie wyszło3/4 blachy.
- Wstawiamy do nagrzanego do180*C piekarnikaizapiekamyokoło20minut - do zarumienienia się powierzchni.
- Kroimy nadając kształt batonów masę musli,pamiętajmy aby była ciepła jeszcze, wtedy batony nie będą się podczas krojenia kruszyły.
Przepis dodaję do Akcji:
Zainspirowana produktem:
Pięknie prezentuje się tak żurawina :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, zachęca do konsumpcji;)
OdpowiedzUsuńpysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje;)
Usuńuwielbiam takie batony właśnie z żurawiną :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tego typu batoniki, najchętniej kupuję takie z żurawiną i orzechami. Bardzo podoba mi się ten przepis i myślę, że wkrótce zawita on i do mojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńCiesze się;) że przypadł ci do gustu;)
Usuńmoja ulubiona przekąska;) nazywam to batonem dla papug ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło!,
Szana :)