niedziela, 30 września 2012

Batony musli z żurawiną

Domowe batony musli, delikatne, lekkie i bez wyrzutów sumienia możemy się nimi zajadać. Gdy zrezygnujemy z miodu i masła stworzymy musli, które z powodzeniem zjemy z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Składniki:
(na 9 do 10 batonów)

  • 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych
  • 3 łyżki płatków błyskawicznych gryczanych
  • 3 łyżki płatków pszennych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki miodu

Wykonanie:
  1. Do przygotowanej wcześniej miski wsypujemy kolejno wszystkie rodzaje płatków wymienionych w składnikach.
  2. Do nich dorzucamy przekrojone na pół rodzynki,oraz posiekaną w paski żurawinę.
  3. W rondelku topimy masło i dolewamy do masy.
  4. Następnie podgrzewamy miód,dodajemy do płatków,całość mieszamy, aby składniki zostały pokryte masłem i miodem.
  5. Przekładamy masę na blachę (24x30) wyłożoną papierem do pieczenia, ugniatamy i rozsmarowujemy naokoło1cm grubości. u mnie wyszło3/4 blachy.
  6. Wstawiamy do nagrzanego do180*C piekarnikaizapiekamyokoło20minut - do zarumienienia się powierzchni.
  7. Kroimy nadając kształt batonów masę musli,pamiętajmy aby była ciepła jeszcze, wtedy batony nie będą się podczas krojenia kruszyły.
Przepis dodaję do Akcji:

Zainspirowana produktem: