poniedziałek, 24 września 2012

Pulpety w sosie pomidorowym

Kulki z mięsa wieprzowego zanurzone w sosie pomidorowym. "Lubią się",  z ziemniakami, makaronem, a także z ryżem;). Możemy po prostu zjeść z kromką chleba na kolacje. Polecam!

Składniki:
Pulpety:
  • 500g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
  • 2 cebule
  • jajko
  • łyżka bułki tartej
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka pieprzu
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
 Sos:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 kulki  ziela angielskiego
Zagęszczenie sosu:
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki mąki
Wykonanie:
  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie mielimy w maszynce.
  2. Cebule obieramy, także mielimy, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. 
  3. Wszystkie składniki mieszamy aby równomiernie się wymieszały. 
  4. Nabieramy łyżką porcje mięsa, robimy kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 
  5. Obsmażone kulki  zalewamy wodą, tyle aby przykryło mięso. 
  6. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, dusimy kilka minut. 
  7. Dodajemy  przecier pomidorowy i znowu dusimy około 5 minut.
  8. Do 3 łyżek wody (zimnej) dodajemy łyżkę mąki, intensywnie mieszamy.
  9. Do gotującego się sosu dolewamy "zatrzepkę", mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotowa.
  10. Możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem jeśli uznamy że jest taka potrzeba