Kulki z mięsa wieprzowego zanurzone w sosie pomidorowym. "Lubią się", z ziemniakami, makaronem, a także z ryżem;). Możemy po prostu zjeść z kromką chleba na kolacje. Polecam!
Składniki:
Pulpety: - 500g mięsa wieprzowego (u mnie szynka)
- 2 cebule
- jajko
- łyżka bułki tartej
- łyżeczka soli
- łyżeczka pieprzu
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
- Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie mielimy w maszynce.
- Cebule obieramy, także mielimy, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszamy aby równomiernie się wymieszały.
- Nabieramy łyżką porcje mięsa, robimy kulki, obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Obsmażone kulki zalewamy wodą, tyle aby przykryło mięso.
- Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, dusimy kilka minut.
- Dodajemy przecier pomidorowy i znowu dusimy około 5 minut.
- Do 3 łyżek wody (zimnej) dodajemy łyżkę mąki, intensywnie mieszamy.
- Do gotującego się sosu dolewamy "zatrzepkę", mieszamy i czekamy do ponownego zagotowania. Gdy zagotuje się sos , potrawa jest gotowa.
- Możemy dodatkowo doprawić solą i pieprzem jeśli uznamy że jest taka potrzeba
Chyba nie ma osoby, która nie lubi takich klopsików w sosie pomidorowym :)
OdpowiedzUsuńWłasnie jest i siedzę z nim w kuchni, woli kotlety mielone.
UsuńWłaśnie jest, nie je wieprzowiny -,-
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie klopsiki i sos pomidorowy to najlepsze połączenie.
OdpowiedzUsuńPychota!!! Łatwa potrawa i smaczna!
OdpowiedzUsuńNIGDY MĄKA DO WODY,TYLKO WODA,A RACZEJ MLEKO DO MĄKI,ŁATWIEJ WYMIESZAĆ,ZDROWSZE I ŁADNIEJ KOLORYSTYCZNIE,POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńsos wyszedł smaczny, ale klopsy jakieś takie sobie..
OdpowiedzUsuńja dodałam do mielonego jeszcze zieloną pietruszkę, którą sobie zamroziłam :) pycha! Moje małe niejadki w końcu zjadły jakieś mięsko :)
OdpowiedzUsuńTo był mój debiut klopsikowy i wszystko się udało, wyszły pyszne. Dodałam jeszcze ząbek czosnku i były przez to mocniejsze w smaku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało, czosnek - wypróbuje;)
UsuńPiękne zdjęcia, jakbyście były ciekawe kalorii, ilości białka pulpetów, zapraszam na:
OdpowiedzUsuńhttp://www.udietetykow.pl/pulpety-drobiowe-domowej-roboty/
pulpeciki przepyszne. Wszystkim w domu smakowały. Polecam ten przepis!
OdpowiedzUsuńciesze się;) Pozdrawiam;)
Usuń