niedziela, 16 września 2012

Smażone kulki puree z mozzarellą

Alternatywa dla ziemniaków. Puree, w dodatku nadziewane, panierowane w bułce. Bardzo smaczna przekąska, doskonale się sprawdzi także jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki:
  • 400g obranych ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 łyżki mleka
  • 1/2 kulki mozzarelli
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. 
  2. W tym czasie mozzarelle pokrój w małe kostki, obtocz je w kolorowym pieprzu.
  3. Ziemniaki odcedź, utłucz w garnku, dodaj miękkie masło, oraz mleko. 
  4. Całość ugnieć tłuczkiem do uzyskania gładkiej konsystencji (bez grudek). 
  5. Ostudź puree, nabierz łyżką na dłoń, zrób " placek".
  6.  Na środku połóż kostkę mozzarelli, "zamknij" placek tworząc kulkę. 
  7. Gdy zrobisz z całości kulki, obtocz je w bułce tartej, następnie włóż do rozbełtanych jajek i ponownie do bułki tartej. 
  8. Smaż na rozgrzanym maśle do zarumienienia się kulek z każdej strony. 

*Najlepiej kulki smażyć na wolnym ogniu, mozzarella w środku się rozpuści i będzie się ciągnęła,bardzo lubię taki efekt. Pierwsze kulki za szybko wyciągałam i ser nie był ciągnący - niestety. Dlatego warto poczekać chwilę dłużej. 
Smacznego!