sobota, 13 października 2012

Gulasz drobiowy

Gulasz z pieczarkami, papryką i kurczakiem. Dodatek gałki muszkatołowej postawiło to danie na nogi. Doskonałe uzupełniło smak gulaszu. Jak dla mnie rewelacja.

Składniki: 
(2-3 porcje)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżka mąki pszennej
  • bulion/rosół drobiowy
  • szczypta pieprzu
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki masła


Wykonanie:

Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników.
  1. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki. 
  2. Cebule obieramy, kroimy w pół plastry. 
  3. Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. 
  4. Piersi z kurczaka płuczemy, także kroimy w kostkę. 
Następnie podsmażamy kolejno składniki.
  1.   Masło topimy na patelni, podsmażamy pieczarki, które przekładamy do garnka. 
  2. Na tym samym tłuszczu podsmażamy, a następnie dusimy cebule i paprykę - przekładamy do garnka. 
  3. Piersi z kurczaka obsmażamy na tej samej patelni, gdy będą rumiane dodajemy do pozostałych składników. 
  4. Zalewamy bulionem/rosołem - tyle, aby przykryło całość. 
  5. Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. 
  6. Przyprawiamy. 
  7. Łączymy mąkę ze śmietaną, wlewamy do gotującego się gulaszu - w ten sposób zagęścimy sos. 


Podajemy z makaronem, ziemniakami lub ryżem;)