Gulasz z pieczarkami, papryką i kurczakiem. Dodatek gałki muszkatołowej postawiło to danie na nogi. Doskonałe uzupełniło smak gulaszu. Jak dla mnie rewelacja.
Składniki:
(2-3 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 300g pieczarek
- cebula
- papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżka mąki pszennej
- bulion/rosół drobiowy
- szczypta pieprzu
- szczypta pieprzu kolorowego
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Zaczynamy od pokrojenia wszystkich składników.
- Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plasterki.
- Cebule obieramy, kroimy w pół plastry.
- Paprykę przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
- Piersi z kurczaka płuczemy, także kroimy w kostkę.
- Masło topimy na patelni, podsmażamy pieczarki, które przekładamy do garnka.
- Na tym samym tłuszczu podsmażamy, a następnie dusimy cebule i paprykę - przekładamy do garnka.
- Piersi z kurczaka obsmażamy na tej samej patelni, gdy będą rumiane dodajemy do pozostałych składników.
- Zalewamy bulionem/rosołem - tyle, aby przykryło całość.
- Dusimy na wolnym ogniu około 10 minut.
- Przyprawiamy.
- Łączymy mąkę ze śmietaną, wlewamy do gotującego się gulaszu - w ten sposób zagęścimy sos.
Podajemy z makaronem, ziemniakami lub ryżem;)
Witam serdecznie dzisiaj zrobiłem gulasz z twojego przepisu. Wyszedł super rodzina zachwycona.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Norbert z Dublina
Witaj;)
Usuńciesze się że smakowało:)