poniedziałek, 8 października 2012

Krupnik

Ulubiona zupa mojej córki, sycąca i pożywna. Każdy ma swój sposób na przygotowanie zdawałoby się tradycyjnego krupniku. Moja wersja za chwilę się Wam ukaże;) Życzę smacznego.
Składniki:
  • 2 kawałki (ok 300g) żeberek
  • Marchew
  • Pietruszka
  • 1/4 selera
  • 4 duże ziemniaki
  • 150g kaszy jęczmiennej
  • 1/2 pęczka kopru
  • sól, pieprz - do smaku

Wykonanie:
  1. Żeberka z marchewką, pietruszką wkładamy do średniej wielkości garnka,zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. 
  2. Po około 25 minutach odszumowujemy.
  3. Gotujemy ok godziny na wolnym ogniu.
  4. Ziemniaki obieramy kroimy w małą kostkę, dodajemy do garnka, i od razu wsypujemy kasze.
  5. Siekamy koper, dodajemy do zupy. 
  6. Przyprawiamy solą i pieprzem. 
  7. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.