środa, 3 października 2012

Mini apple pie

Popularne apple pie w wersji mini, w sam raz na porcję. Bardzo je lubię na ciepło, postanowiłam więc zrobić je w wersji mini i cieszyć się smakiem ciepłego, pachnącego cynamonem i jabłkami ciasta.

Składniki:
(na dwie porcje)
Ciasto:
  • szklanka mąki
  • 80g margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki lodowatej wody
Jabłka:
  • 4-5 jabłek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka (płaska cukru)
  • 4 łyżki wody
Dodatkowo:
  • margaryna do wysmarowania foremek
 
 Wykonanie:
  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.
  2. Margarynę kroimy w  kostkę, dodajemy do mąki i cukru.
  3. Zagniatamy ciasto dodając zimną wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.
  4. Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut. 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 190*C. 
  6. Obieramy jabłka, które kroimy na mniejsze części. 
  7. Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek wody.
  8. Wsypujemy cukier oraz  cynamon. 
  9. Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem. 
  10. Mini foremki  smarujemy margaryną.
  11. Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części. 
  12. Wałkujemy osiągając kolisty kształt. 
  13. Ciastem wypełniamy dno foremek. 
  14. Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło. 
  15. Następnie dodajemy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć) ciastem. 
  16. Nadmiar ciasta odcinamy nożem. 
  17. Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki. 
  18. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. 
  19. Pozdajemy ciepłe.