Popularne apple pie w wersji mini, w sam raz na porcję. Bardzo je lubię na ciepło, postanowiłam więc zrobić je w wersji mini i cieszyć się smakiem ciepłego, pachnącego cynamonem i jabłkami ciasta.
Składniki:
(na dwie porcje)
Ciasto:
- szklanka mąki
- 80g margaryny
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- 4-5 jabłek
- łyżeczka cynamonu
- łyżka (płaska cukru)
- 4 łyżki wody
- margaryna do wysmarowania foremek
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier.
- Margarynę kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i cukru.
- Zagniatamy ciasto dodając zimną wodę,uzyskując gładkie i jednolite ciasto.
- Zawijamy w folię spożywcza, następnie wkładamy do lodówki na ok 30 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190*C.
- Obieramy jabłka, które kroimy na mniejsze części.
- Przekładamy do rondla, dodajemy 4 do 5 łyżek wody.
- Wsypujemy cukier oraz cynamon.
- Dusimy po pod przykryciem ok. 10 minut, potrząsając co chwilę rondelkiem.
- Mini foremki smarujemy margaryną.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 4 części.
- Wałkujemy osiągając kolisty kształt.
- Ciastem wypełniamy dno foremek.
- Wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut, aby się delikatnie zarumieniło.
- Następnie dodajemy jabłka, przykrywamy rozwałkowanym (3 i 4 cześć) ciastem.
- Nadmiar ciasta odcinamy nożem.
- Na "szczycie" ciasta robimy nożem dziurki.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut.
- Pozdajemy ciepłe.
Te jabłuszka z ciachem musza smakować obłędnie. Kocham takie połączenia!
OdpowiedzUsuńMy także;)
Usuńślicznie uwieńczone listkiem z ciasta
OdpowiedzUsuńDziekuje;)
OdpowiedzUsuńmmm musi być smaczne, ogólnie fajnie tu, rozejrzę się może na coś będę miał ochotę ;)
OdpowiedzUsuńrobiłam ;) bardzo smaczne :D POLECAM ;)
OdpowiedzUsuń