Bardzo lubię ten dodatek do obiadu. Jako dziecko nie znosiłam marchewki w ten sposób podanej, teraz jadam bardzo często;) Moja córka nie przepada za nią teraz,czy pokocha ją jako dorosła już osoba? Zobaczymy;)
Składniki:
- 4 marchewki
- 3 łyżki groszku (u mnie konserwowy)
- 3 łyżki masła klarowanego
- sól,pieprz do smaku
- płaska łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
- Marchewkę myjemy, osuszamy, następnie obieramy (najlepiej skrobaczką do warzyw).
- Marchew przecinamy wzdłuż na połowę, następnie ponownie tniemy wzdłuż na pół.
- W ten sposób uzyskamy 4 długie części z każdej marchewki, które potem kroimy w plasterki.
- Do rondelka dajemy masło, podgrzewamy i wsypujemy pokrojoną marchew.
- Dusimy do miękkości pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
- Gdy marchew zmięknie przyprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy odcedzony z zalewy groszek .
- Na koniec zasypujemy marchew z groszkiem płaską łyżką mąki, mieszamy.
- Podajemy od ciepłe.
Tradycja :) Lubię ten prosty, a jednocześnie unikalny smak.
OdpowiedzUsuń