środa, 7 listopada 2012

Kurczak w panierownej tortilli

Gdy czasu brakuje, a żołądek  wręcz krzyczy o cokolwiek do jedzenia, pomysłowość i kreatywność potrafi zaskoczyć. W lodówce kurczak (u nas musi być po prostu) jakaś tam papryka, cebula, jajka no i kątem oka zauważalne placki tortilli. Łapy opadły z myślą  znowu tortilla?  No ale coś mnie tknęło, a jeśli by tak to wszystko w panierkę wsadzić?
 To jest TO!  Mówię Wam, genialne połączenie. Coś a la krokiet z kurczakiem w środku ;) 

Składniki:
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 4 placki tortilli
  • papryka (u mnie zielona, ale każda inna będzie dobra)
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 szczypty soli
  • szczypta pieprzu kolorowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju (1 do smażenia kurczaka, 2 do smażenia panierowanych już placków tortilli)


 Wykonanie:
  1. Mięso z kurczaka płuczemy, usuwamy zbędne błony, kroimy w kostkę, następnie  podsmażamy na rozgrzanym oleju. 
  2. Paprykę przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne, także kroimy w kostkę, dodajemy do kurczaka, pamiętając o mieszaniu co jakiś czas;). 
  3. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, wrzucamy do papryki i kurczaka. 
  4. Podsmażamy chwilę, przyprawiamy, przykrywamy i dusimy około 5 minut. 
  5. W tym czasie przygotowujemy panierkę i placki tortilli. 
  6. Jajka wbijamy do głębokiego talerza, bułkę tartą wsypujemy do drugiego talerza. 
  7. Jajka musimy rozbełtać a placki tortilli wyciągnąć z opakowania. 
  8. Na środku placka kładziemy plaster żółtego sera.
  9. Farsz na patelni powinien być już gotowy. 
  10. Możemy łyżką przekładać na środek placka tortilli, gorący farsz, lub zrobić go dzień wcześniej i następnego piec (zrobiłam od razu;-) 
  11. Gdy mamy już farsz na środku placka - zamykamy placki zawijając na początku dwa brzegi z prawej i lewej strony tak, aby dotykały się wzajemnie, następnie dokładamy w ten sam sposób z góry i z dołu brzegi placka. 
  12.  Następnie "paczki" władamy do jaja (maczamy z obu stron) potem do bułki i ponownie do jaja i do bułki. 
  13. Tak przygotowujemy 4 paczki. 
  14. Placki (paczki) tortilli smażymy na rozgrzanym oleju i smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia się z obu stron. 


Smacznego;)