Pączusie w smaku z wyglądu już nie zupełnie, wyszły mi jakieś dziwne " twory", dodam tylko smaczne "stwory". Przynajmniej dzieci mały okazje wysilić wyobraźnie i próbowały zgadnąć co to może być;)
Dodatek serka homogenizowanego o smaku pieczonego jabłka z kawałkami owoców, zmieniło smak, zapach tradycyjnie przygotowywanych na waniliowym. Przyznam iż był to eksperyment kulinarny. Smakowo uważam za udany, nad kształtem muszę popracować;)
Dodałam do ciasta drożdże instant, obawiałam się, że proszek do pieczenia tego po prostu "nie udźwignie".
Składniki:
- 150g sera homogenizowane o smaku pieczonych jabłek (z kawałkami owoców)
- 300g mąki
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 3 jajka
- łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- cukier puder do obsypania
- 3 szklanki oleju do smażenia
Wykonanie:
- Jaja wbijamy do miski, dodajemy do nich serek homogenizowany.
- Rózgą dokładnie mieszamy, następnie do oddzielnej miski dodajemy składniki sypkie tj: mąkę z drożdżami, dodajemy opcjonalnie cynamon (lubię zapach cynamonu w połączeniu z jabłkami) i cukier, mieszamy.
- Dodajemy do jajek połączonych z serkiem, miksujemy robotem lub ponownie mieszamy intensywnie rózgą.
- Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto odpoczęło i trochę podrosło.
- Rozgrzewamy w rondelku olej, łyżeczką nabieramy porcję ciasta i drugą pomagając sobie "spychamy" z tej pierwszej do oleju. Tutaj powstają u mnie dziwne kształty, muszę dopracować technikę
- Urosną w oleju dość sporo;)
- Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zarumienienia się.
- Przekładamy gotowe na papierowy ręcznik, aby nadmiar tłuszczu obciekł, następnie układamy na talerzu i obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego;)
Robiłam je chyba dwa lata temu na tłusty czwartek i o dziwo wszystkim smakowały :) tylko użyłam serka o smaku waniliowym.
OdpowiedzUsuńJoanko, prezentują się niesamowicie kusząco! Narobiłaś mi smaczka :)
OdpowiedzUsuńJest po 23:00 ale już chyba przez Ciebie nie zasnę więc mogę zabrać się za pączki :D
OdpowiedzUsuńDaj znać jak ci smakowały;)
Usuń