poniedziałek, 12 listopada 2012

Rolada a`la śląska


Małż kupił sporo schabu, pomału brakowało mi pomysłu na niego, aż tu nagle teściowa mówi że można zrobić rolady ze schabu. Nie czekając długo, zabrałam się do "roboty". Może ktoś z Was skusi się na tańszą wersję rolady?

Składniki:

  • 2kg schabu bez kości
  • 500g boczku surowego wędzonego
  • 500g ogórków kiszonych
  • 3-4 cebule
  • 150g musztardy (u mnie stołowa)
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól, pieprz do smaku (do sosu jak i do farszu)
  • Do zagęszczenia sosu:
  • 3/4 szklanki wody
  • 2,5 łyżki maki
  • Do smażenia:
  • smalec

 Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania farszu:
  1.  Z boczku odcinamy skórę - którą zostawiamy, będzie nam później potrzebna.
  2.  Kroimy boczek w plastry następnie w słupki, ogórki  i cebulę także w słupki. 
  3. Składniki farszu delikatnie solimy (boczek jest słony, więc nie możemy przesadzić), dodajemy sporą ilość pieprzu (około 3/4 łyżki) jeszcze musztardę i całość mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby " smaki farszu przeszły "

Teraz czas na mięso;
  1. Mięso płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. 
  2. Kroimy w plastry (ok 150gram) 
  3. Nacinamy tłuszcz w kilku miejscach, tak aby mięso pod wpływem smażenia nie "zwijało  się" w tym miejscu. Można także usunąć w całości jeśli macie wrażliwe podniebienia;-). Każdy plaster tłuczkiem rozklepujemy, najlepiej przykrywając folią spożywczą każdy plaster, unikniemy rozbryzgu w całej kuchni mięsa;).
  4.  Nakładamy  łyżkę farszu i zawijamy tak, aby farsz nie wypływał. 
  5. Spinamy wykałaczkami, lub zawijamy rolady nitką. 

 Przygotowujemy duży garnek oraz patelnię.
  1.  Na rozgrzaną patelnię wkładamy łyżkę smalcu, układamy obok siebie rolady i smażymy na intensywnym ogniu. 
  2. Obsmażamy dokładnie z każdej strony na rumiano. 
  3. Na spód garnka dajemy wspomnianą wcześniej skórę z boczku ( nie jest to obowiązkowe, lubię ten posmak i zapach wędzonki w roladzie) 
  4. Podsmażone rolady  wkładamy do garnka przygotowanego wcześniej. 
  5. Patelnię na której smażyliśmy rolady zalewamy wodą, gotujemy i łopatką "zbieramy wszystkie smaki" Zalewamy rolady - te w garnku. 
  6. Przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym, rozgrzewamy dodajemy ponownie łyżkę smalcu i obsmażamy kolejne porcje rolad. 
  7. Za każdym razem zalewamy patelnie wodą po przełożeniu mięsa do garnka. W ten sposób uzyskamy ciemny sos. 
  8. Gdy zakończymy smażenie i mamy całe mięso z garnku, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. 
  9. Gotujemy pod przykryciem do miękkości. Około godziny półtorej, na wolnym ogniu. Gotowe rolady przekładamy na talerz, przecedzamy sos, przyprawiamy do smaku, zwiększamy płomień i zagęszczamy dolewając wymieszaną mąkę z zimną wodą. Zagotowujemy. Sos gotowy. 
  10. Takim sosem zalewamy rolady( na talerzu) z których powyciągaliśmy wykałaczki lub usunęliśmy nitkę. 

Farsz
Rozklepujemy mięso

Nakładamy farsz

Podsmażamy

Gotujemy pod przykryciem

Gdy chcemy następnego dnia cieszyć się roladami,
 wtedy wkładamy je do sosu i podgrzewamy w sosie. 
Podajemy z kluskami lub ziemniakami;) 

3 komentarze:

  1. Wyglądaja rewelacyjnie!! Prawdziwy obiad "jak u mamy" :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chociaż kluski uznawane są za danie śląskie, a ja nie czuje się nią chociaż mieszkam blisko śląska. A rolady z kluskami są naprawdę bardzo lubię, pyszne zwłaszcza z czerwona kapustą.

    OdpowiedzUsuń