poniedziałek, 24 grudnia 2012

Ule

Co roku na Święta Bożego Narodzenia robię Ule. Przepis który za chwilę zobaczycie jest z podwojonej liczby składników jaka była podana na opakowaniu foremek do Uli, jednak krem pozostał jak w przepisie - zawsze mi go zostawało więc tym razem zrobiłam z jednej porcji i w zupełności wystarcza;) Z tej ilości wyszło mi 50 ciastek średniej wielkości.


Składniki:

  • 400g orzechów włoskich
  • 2 białka
  • 400g cukru pudru

Krem:
  • 200g masła
  • łyżeczka spirytusu
  • 150gram cukru pudru
  • 2 żółtka
Wykonanie:
Krem:
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając stopniowo żółtka i na koniec spirytus - odstawiamy do lodówki.

Ule:
Orzechy mielimy w melakserze dodajemy białka i cukier puder - ucieramy na gładką masę.

  1. Gotowym ciastem na ule wypełniamy foremkę, wydrążamy otwór na środku, w to wypełnienie wkładamy kremem. 
  2. Następnie dno uli zalepiamy ciastem. 
  3. Foremkę otwieramy, delikatnie wyciągamy gotowe ciastko.
  4. Tak postępujemy z każdym kolejnym ciastkiem.

Smacznego;)

Tak postęujemy do zakonczenia sie ciasta;)