niedziela, 10 lutego 2013

Grochówka

Zupa grochowa jest uwielbianą bądź znienawidzoną zupą. U mnie wszyscy ją uwielbiamy. Jest wiele sposobów na przygotowanie grochówki, każdy ma swój niepowtarzalny, wspaniały przepis na najlepszą grochówkę na świecie;) . Podzielę się z Wami przepisem na Grochówkę w moim wykonaniu - czy to przepis najlepszy na grochówkę, oceńcie sami. Dla nas,  jest to właśnie najsmaczniejsza grochówka jaką jedliśmy;)

Składniki:
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 szklanki grochu (u mnie połówki)
  • 500g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła  do smażenia cebuli
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia kiełbasy


 Wykonanie:
  1. Groch płuczemy, odsączamy. Przekładamy do gotującego się już bulionu warzywnego. 
  2. Gotujemy pod przykryciem około godziny. 
  3. W międzyczasie kroimy kiełbasę w plasterki, lub kostkę ( jak lubicie), podsmażamy.
  4. Kiełbasę przekładamy do zupy, przyprawiamy solą pieprzem, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie.
  5. Cebulą obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, dodajemy mąkę, mieszamy. Gdy uzyskamy " zasmażkę" przekładamy do gotującej się zupy. 
  6. Grochówkę ponownie zagotowujemy, podajemy gorącą z pieczywem

Smacznego!