czwartek, 7 lutego 2013

Mini pączki z serem

Tłusty czwartek, więc pączki u nas muszą być obowiązkowo. W tym roku postanowiłam wypróbować przepis na mini pączki z serem. Szukałam od jakiegoś czasu sensowny przepis, taki który przemówi do mnie. Trafiłam na bloga Kuchnia Agaty i to właśnie tym przepisem się posiłkowałam. To był strzał w  dziesiątkę! Smak dzieciństwa, takie pączki robiła nasza sąsiadka, dzieciaki ustawiały się w kolejce po nie;) to były czasy.... Potem sąsiadka się wyprowadziła i ..... po pączkach. Do dzisiaj;) Polecam wypróbować!

Składniki:
  • 200g twarogu ( u mnie półtłusty)
  • 250g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy (mała paczka)
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do obsypania 


Wykonanie:
  1. Twaróg kroimy na mniejsze części wrzucamy do melaksera, dodajemy cukier, miksujemy na gładką masę.
  2. Dodajemy jajko, alkohol, miksujemy dalej.
  3. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia, dodajemy do sera - miksujemy.
  4. Nabieramy porcje ciasta, tworzymy kulki wielkości orzecha włoskiego, smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
  5. Wyciągamy łyżką cedzakową, przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
  6. Ostudzone obsypujemy cukrem pudrem.
 

Smacznego!