piątek, 12 kwietnia 2013

Lahmacun

Kuchni Tureckiej ciąg dalszy... Lahmacun, to inaczej pizza turecka, fast food tamtejszego regionu;) Pizza to cienki placek, a na nim mięso mielone zwykle z pomidorami i/lub papryką, plus zioła, często dodawana jest także cebula. Nam zasmakowało bardzo;)))) Na pewno będę robiła ją częściej!

Składniki:
Ciasto:
  • 300gram mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 200 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju

Farsz:
  • 400gram jagnięciny lub wołowiny 
  • 4 pomidory
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
Ponadto:
  • cytryna
  • natka pietruszki




Wykonanie:
Ciasto:

Ciasto wyrobiłam w maszynie do wypieku chleba - takie małe udogodnienie. Wlewając na początku mokre składniki i pamiętać należy, aby sól nie stykała sięz drożdżami.
Jeśli jednak nie macie maszyny, do miski wsypujemy wszystkie składniki wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5h.

Farsz:

Mięso mielimy, przyprawiamy, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, z których usuwamy gniazda nasienne. Jeśli macie wrażliwe żołądki polecam ściągnąć również z nich skórkę. Całość mieszamy aby składniki się połączyły ze sobą.

Całość:  

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 5 części. Wałkujemy cienkie placki, przekładamy na obsypaną mąką blachę. Na plackach rozsmarowujemy cienko mięso.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220*C i pieczemy około 8 - 10 minut.

Gotowe skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki lub innym ulubionym dodatkiem;)