Tatar w naszej wersji jest nieco uboższy od podstawowej. Nie dodaję do niego ogórka, pozostaje tylko żółtko, cebula plus przyprawy, tak podany dla nas jest najlepszy;). Robiąc tatar, mięso musi być najlepszej jakości i świeże, to warunek konieczny.
Składniki:
- 200g wołowiny
- 1 żółtko
- Cebula duża, lub dwie małe
- sól pieprz do smaku.
Wykonanie:
Mięso mieliny w maszynce, końcówka z drobnymi oczkami. Przekładamy do kokilki, kubeczka i z niego/niej układamy na talerzu, na środku robimy malutką" dziurkę".
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy w koło mięsa.
Jajko musimy sparzyć, oddzielamy żółtko od białka, żółko kładziemy do przygotowanej wcześniej " dziurki".
Podajemy od razu po przygotowaniu z przyprawami.
Smacznego!
Cos dla miesozercow :-)
OdpowiedzUsuńO tak;)
UsuńTatar fajna sprawa, tutaj na zdjęciach widać, że jest ładnie, starannie zrobiony. Podoba mi się.
OdpowiedzUsuń