środa, 17 kwietnia 2013

Tatar

Tatar w naszej wersji jest nieco uboższy od podstawowej. Nie dodaję do niego ogórka, pozostaje tylko żółtko, cebula plus przyprawy, tak podany dla nas jest najlepszy;). Robiąc tatar, mięso musi być najlepszej jakości i świeże, to warunek konieczny. 

Składniki:
  • 200g wołowiny
  • 1 żółtko
  • Cebula duża, lub dwie małe
  • sól pieprz do smaku.
Wykonanie:

Mięso mieliny w maszynce, końcówka z drobnymi oczkami. Przekładamy do kokilki, kubeczka i z niego/niej układamy na talerzu, na środku robimy malutką" dziurkę". 
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy w koło mięsa. 
Jajko musimy sparzyć, oddzielamy żółtko od białka, żółko kładziemy do przygotowanej wcześniej " dziurki".
Podajemy od razu po przygotowaniu z przyprawami.

Smacznego!